Το Blog μου μετακινήθηκε

Θα αναδρομολογηθείτε αυτόματα σε 3 δευτερόλεπτα εάν όχι επισκεφθείτε μας παρακάτω
http://www.larisanew.gr
και ανανεώστε τους σελιδοδείκτες σας.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

LIVE-Οι αμερικανικες εκλογες


Περισσότερα από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον απερχόμενο δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ, που παρέτειναν με την τελευταία στιγμή της προεκλογική τους εκστρατεία και παλεύουν στήθος με στήθος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αϊόβα με μαχητικούς τόνους, αλλά και μία νότα νοσταλγίας για την εκστρατεία του το 2008. Ο Μιτ Ρόμνεϊ έκανε και αυτός τις τελευταίες του μετακινήσεις στο Οχάιο και την Πενσιλβάνια κατηγορώντας τον απερχόμενο πρόεδρο ότι "απέτυχε".

ΔΕΙΤΕ LIVE την αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ
Live Video streaming by Ustream



Σύμφωνα με τον χάρτη των πολιτειών που στηρίζουν τους δύο υποψηφίους για την προεδρία, όπως τον παρουσιάζει το CNN, ο Ομπάμα προπορεύεται καθώς έχει τη στήριξη 237 εκλεκτόρων αντί 207 του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ. Ωστόσο, υπάρχει και η αδιευκρίνιστη ψήφος 95 εκλεκτόρων που αναμένεται να κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Προκειμένου να αναδειχθεί κάποιος νικητής απαιτείται να λάβει την ψήφο 270 εκλεκτόρων σε σύνολο 538.


Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία: οι Αμερικανοί στην ουσία εκλέγουν στις 6 Νοεμβρίου μια ομάδα μεγάλων εκλεκτόρων, οι οποίοι αποτελούν το "Κολέγιο Εκλεκτόρων".

Το Κολέγιο αυτό δημιουργήθηκε με την 12η τροπολογία του Συντάγματος το 1804 και αποτελείται από 538 μέλη που θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Νικητές των εκλογών, οι Δημοκρατικοί Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν ή οι Ρεπουμπλικάνοι Μιτ Ρόμνεϊ και Πολ Ράιαν, θα είναι αυτοί που θα κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 270 ψήφων.

Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από τους μεγάλους εκλέκτορες σε αριθμό ίσο με αυτόν των γερουσιαστών και των εκπροσώπων της στο Κογκρέσο. Η Περιφέρεια της Κολούμπια--Ουάσινγκτον--δεν έχει εκπρόσωπο με δικαίωμα ψήφου στο Κογκρέσο, αλλά αριθμεί τρεις εκλέκτορες. Η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, η Καλιφόρνια έχει 55 μεγάλους εκλέκτορες. Ακολουθούν το Τέξας με 38 και η Φλόριντα με 29. Οι πιο αραιοκατοικημένες πολιτείες έχουν τουλάχιστον τρεις μεγάλους εκλέκτορες.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα εκλεγεί την ίδια ημέρα με τις προεδρικές, θα επιλέξει τον μελλοντικό πρόεδρο--κάτι που συνέβη το 1800 και το 1824. Η Γερουσία σε αυτήν την περίπτωση εκλέγει τον αντιπρόεδρο.

Η πρώτη καταμέτρηση ψήφων προήλθε από την πόλη Dixville Notch, με πληθυσμό... 10 ατόμων: 3 Ρεπουμπικάνοι, 2 Δημοκρατικοί και 5 ανεξάρτητοι. Η πόλη ψήφισε εν τέλει 50-50 δίνοντας 5 ψήφους στον Ρόμνεϊ και 5 στον Ομπάμα, όπως μετέδωσαν το CNN και το BBC. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναδεικνύει τη διάθεση σε όλες τις πολιτείες μετατρέποντας την αναμέτρηση σε... θρίλερ.

Σε κάθε πόλη, μόλις ψηφίσουν όλοι οι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι, τότε η αστυνομία έχει το δικαίωμα να ανοίξει την κάλπη και να κάνει την καταμέτρηση, όπως ακριβώς στην Dixville Notch, στο New Hampshire.

Οι καλλιτέχνες στηρίζουν μέσω twitter
 Ο τραγουδιστής Σνουπ Ντογκ, η ηθοποιός Εύα Λονγκόρια, ο μπασκετμπολίστας ΛεΜπρον Τζέιμς υπέρ του Ομπάμα, οι ηθοποιοί Μελίσα Τζόαν Χαρτ και Στέισι Ντας υπέρ του Ρόμνεϊ: οι διασημότητες κινητοποιούν από το βράδυ της Δευτέρας τους θαυμαστές τους στο Twitter για να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η Λονγκόρια, πρωταγωνίστρια της σειράς "Desperate Housewives" ("Νοικοκυρές σε Απόγνωση") έβαλε στην φωτογραφία του προφίλ της μια κονκάρδα που γράφει "Ψηφίζω Ομπάμα" και κάλεσε τους περίπου πέντε εκατομμύρια οπαδούς της να κάνουν το ίδιο. Την ίδια έκκληση απευθύνει στους δέκα εκατομμύρια οπαδούς του στο Twitter, ο σταρ της χιπ-χοπ Σνουπ Ντογκ: "Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε αύριο @BarackObama @MichelleObama", γράφει στο μήνυμά του μαζί με τη λέξη-κλειδί "teamobama", σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Ο πρόεδρος έχει να κάνει πολλά ακόμα", έγραψε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς στο Twitter του "Μην ξεχάσετε να πάτε να ψηφίσετε". Ανάλογα μηνύματα έστειλαν μέσω των λογαριασμών τους στο Twitter οι ηθοποιοί Μία Φάροου και Τζουλιάν Μουρ. Όσο για την νεαρή ηθοποιό Κέιτ Πέρι, σε συγκέντρωση των Δημοκρατικών εμφανίστηκε με φόρεμα που ήταν ψηφοδέλτιο του Ομπάμα.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, που τραγούδησε μαζί με τον ράπερ Jay-Z, χθες σε συγκέντρωση του Ομπάμα κάλεσε τους 300.000 οπαδούς του ψηφίσουν υπέρ του σημερινού προέδρου.

Από την πλευρά του Ρόμνεϊ, τα μηνύματα υποστήριξης ήταν λιγότερα. "Δεν μπορώ μέσα σε 140 χαρακτήρες να δώσω πολιτικές εξηγήσεις, όμως για όσους με ρωτούν, "ψηφίζω Ρόμνεϊ-Ράιαν", έγραψε στον λογαριασμό της η Μελίσα Τζόαν Χαρτ, πρωταγωνίστρια στο σίριαλ "Σαμπρίνα, η Μάγισσα", απευθυνόμενη στους 265.000 οπαδούς της.

Νωρίτερα η ηθοποιός Στέισι Ντας απευθύνθηκε στους 340.000 οπαδούς της έστειλε μήνυμα στο οποίο έγραφε: "Τι σπουδαίο δώρο θα είναι αν σας δούμε να ορκίζεστε πρόεδρος των ΗΠΑ, την ημέρα των γενεθλίων μου στις 20 Ιανουαρίου, @MittRomney".

Πολλοί ηθοποιοί ισπανικής καταγωγής όπως οι Βίλμερ Βαλντεράμα, Ροζάριο Ντόσον και Αμέρικα Φερέρα συμμετείχαν σε συνομιλία στο Twitter καλώντας τους ισπανόφωνους Αμερικανούς να ψηφίσουν.






http://www.real.gr